Imieniny: Edyty Kornela



Konkursy

Polacy bawią się kolorami w konkursie Dekoral Fashion
Co łączy Lublin z Wrocławiem, a Łódź z Poznani[...]
1000zł do wydania w H&M
Weź udział w konkursie i wygraj bon o wartości aż 1000[...]
poniedziałek, 07 marca 2016 18:25

Przekąski na imprezę

Napisane przez  SK
Oceń ten artykuł
(1 głos)

Aby zaskoczyć zaproszonych gości, warto odmienić standardowe menu i podać potrawy w ciekawy sposób. Zupy nalejmy do kieliszków, sałatki nałóżmy do liści cykorii i podajmy faszerowane, kolorowe połówki jajek, które nie wymagają użycia talerzy. Odmieńmy popularne smaki i zainspirujmy się kuchnią południowoeuropejską.

 

Przygotujmy przekąski znacznie wcześniej, a będziemy mieć chwilę czasu na przygotowanie się, a potem na rozmowy z biesiadnikami. Rozstawienie jedzenia w różnych miejscach pokoju oraz w kuchni sprawi, że wygłodniały tłum nie będzie musiał niekomfortowo tłoczyć się przy jednym stole. Postawmy na małe porcje i jednorazowe, kolorowe talerzyki i tacki, dzięki którym każdy będzie mógł spróbować wszystkiego i wszędzie nie będzie piętrzył się stos talerzy z resztkami.

 

Śródziemnomorskie inspiracje

 

Południowoeuropejską kuchnię kocha każdy. Bogactwo połączeń smaków i kolorów oraz mnogość składników sprawią, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Warto o tym pomyśleć, gdy urządzamy imprezę i chcemy zadowolić naszych gości.  Dobrym pomysłem jest przelanie chłodnika czy gazpacho do średniej wielkości kieliszków lub niedużych szklanek, w których umieścimy łodygi selera naciowego lub groszek ptysiowy. Sałatka z tuńczykiem może się fantastycznie prezentować ułożona na sztywniejszych liściach sałaty bądź cykorii z wbitym plastikowym widelczykiem.

 

Fani kuchni śródziemnomorskiej mogą przygotować małę pizzerinki ze świeżymi warzywami, które genialne smakują także na zimno. Hiszpańska sałatka z tuńczykiem i oliwkami ożywi nasz stół. Jeżeli dodamy do niej kawałki kolorowych papryk, ziemniaki, czerwoną cebulę, szczypiorek i świeże zioła, otrzymamy ciekawą i przepyszną ozdobę przyjęcia. Różnokolorowe dipy i pachnące sosy serowe czy pomidorowe z aromatycznymi świeżymi ziołami do maczania surowych warzyw zadowolą gości poszukujących nowości.

 

Polsko-rosyjska sałatka jarzynowa

 

Jeżeli tęsknimy za klasycznym smakiem sałatki jarzynowej z majonezem, możemy go nieco urozmaicić. Wbrew pozorom sałatka ta, której popularność w naszym kraju dosłownie eksplodowała w czasach PRLu, pochodzi z Rosji, skąd przepisy rozwieziono po całej Europie i tak trafiła na polskie stoły. Prototyp sałatki jarzynowej zawierał ozorki, kawior, sałatę, jarząbki, pikle czy kapary. Obecnie nie wyobrażamy jej sobie bez jajka, pietruszki, selera, jabłka, ziemniaków. Warto pomyśleć o dorzuceniu podsmażonej kiełbaski chorizo, wędzonej makreli, grillowanego łososia czy ostrych papryczek, aby odmienić powszechnie znany i nieco już nudny skład sałatki.

 

Jajka faszerowane nie muszą być nudne

 

Dobrą imprezową propozycją są także faszerowane na rożne sposoby połówki gotowanych jajek, do których jedzenia nie potrzeba talerzy ani sztućców. Nadzienia można zrobić na bazie majonezu i żółtek z dodatkiem chrzanu, chilli, wędzonej makreli, tuńczyka, oliwek, suszonych pomidorów, kaparów czy pieczarek. Połówki jajek będą prezentować się wspaniale ozdobione łososiem wędzonym, kawiorem a nawet owocami!

 

 

Więcej z tej kategorii: « Letnie orzeźwienie na talerzu
Login to post comments

Wyraź opinię

Jeśli torebka to tylko
 
 
 
 
 
 
 
Kategoria: Moda
Najnowsze komentarze:

Re: Parca jako niania View the latest post
A nie myślałyście o tym, że zamiast niani, warto pomyśleć...

Portale randkowe View the latest post
Cześc, korzystacie z portali randkowych? Według mnie...

Re: Meble kuchenne View the latest post
Dodałbym jeszcze do tego Interio w Domotece ;). Bardzo...

Re: Sklep z meblami View the latest post
Ja ostatnio szukałam różnych mebli. Nie mogłam się...

Partnerzy:
Handsomemen.pl Tworzenie stron Joomla Perfumeriapasja.pl Pierwsze objawy ciąży Privat Rengøring service Pasja.org Zostań PARTNEREM